Cutter af Peter Solberg Dirksen

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Original titel: Cutter  Serie: Ingen serie ● Forlag: Egolibris ● Udgivet: 06/04 217 ● Sidetal: 210 (hæfte) ● Læst på: Dansk

Mila hader sig selv og sin krop. Ofte låser hun sig inde på sit værelse og lever sin smerte ud ved at græde, skære i sig selv og skrive triste sange. Da Marty kommer på udveksling, bliver hun skræmt ved tanken om, at der skal bo en dreng på hendes storesøsters værelse. Men også lidt nysgerrig.  Marty har sine egne dæmoner at slås med. Han er flygtet fra sine forældre og sit barndomshjem ved det forbandede gadekær. Med sig i bagagen medbringer han et skateboard, en ganske særlig æske af træ og et ønske om at finde den ægte kærlighed.  I de søvnløse nætter mødes Mila og Marty i tv-stuen og ser musikvideoer på MTV fra hvert deres hjørne af sofaen. Men snart begynder de at betro hinanden dystre hemmeligheder, de hver især længe har gemt på.

Cutter er en medrivende ungdomsroman om selvskade og kærlighed i det bittersøde teenageliv. Den udspiller sig i slutningen af 80’erne og er en historie om at blive i troen på, at det fine, skrøbelige og sårbare en lysende dag vil sejre over det onde og selvdestruktive.

_________________________

Mila går i folkeskole, og har sine dæmoner at slås med, så da Marty flytter ind hos Milas familie, er det ikke noget hun ser frem til, og ved første øjekast synes hun også at han er mærkeligt, og vil slet ikke have noget med ham at gøre. Men Mary giver ikke op og han vil lære Mila at kende, og stille og roligt begynder Mila at betro sig til Mary. Marty kan se, hvor svært hun har det og han vil gerne hjælpe hende, men hvor meget kan man hjælpe et andet menneske, når man selv har sine egene ting at kæmpe med?

“Du siger, jeg ikke må gentage mig selv. Men du er unik og enestående, unik og enestående, unik og enestående!”
― Peter Solberg Dirksen, Cutter

Der er ingen tvivl om at Mila har det virkelig utroligt hårdt. Hun bliver holdt uden for af de andre i klassen, og den gruppe der acceptere hende, stiller utrolig høje kræv til at hun må hænge ud med dem, og når hun er hjemme har hun nogle forælder – specielt hendes mor der ikke rigtig forstår hende. Marty flytter ind hos dem, og bliver utrolig lettet over den gode modtagelse han får af familien og klassen, men samtidig kan han også se, hvor svært at Mila har det, og han vil utrolig gerne hjælpe Mila, men hvordan kan man hjælpe en person, når man ikke ved, hvordan man skal hjælpe personen. Cutter bliver fortalt på skift af Mila og Martys, og det er utrolig glad for, for på den måde kommer, vi helt ind til Milas tanker og hvad der forgår i hendes hoved. Også har vi Martys – der kommer som fremmede, og ser tingene ude fra, og det gør at vi får et helt anden synsvinkel af hele situation.

Peter formår at skrive historien om Mila og Marty på sådan en medrivende og troværdig måde, så det gør helt ondt at læse om dem. Godt nok kender jeg ikke til Milas trang til at skære i sig selv, men jeg kender til hendes følelser om ensomhed, så det gjorde at det var virkelig overvældende at læse Cutter. Det her er Peters første ungdomsbog, men jeg håber at der komme mange flere fra hans side af, for han skriver utrolig godt, og der er brug for flere af den her slags bøger, og flok der tør at skrive om tabubelagte emner. Jeg vil varmt anbefale den til jer der vil læse en god, men også en rå og rørende ungdomsbog.

 

 Star free iconStar free iconStar free iconStar free iconStar free icon

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *