De stjal min mor af Katrin Behr

Forlaget skriver: Det var en kold morgen i 1972, da mændene i lange, mørke frakker buldrede på døren, trængte ind i lejligheden og tog Katrins mor med sig. “Jeg kommer snart tilbage,” lovede moderen den 4-årige Katrin og hendes storebror, da hun blev slæbt ud ad døren. Det løfte kunne hun ikke holde.

Katrin og hendes bror blev sendt på børnehjem, mens deresmor af DDR-regimet blev anklaget for asocial opførsel. Hendes straf: Syv års fængsel – og underskrivelse af et dokument, hvor hun skulle give afkald på sine børn. På børnehjemmet ventede den lille pige på, at hendes mor skulle hente hende. Men mor kom ikke; det gjorde til gengæld en partitro familie, som gerne ville adoptere Katrin.

Katrin voksede op i sin nye familie og blev snart en DDR-mønsterborger. Efterhånden var mindet om hendes mor som en fjern drøm. Først i 1989, da Berlinmuren faldt, kom hun påsporet af sin fortrængte fortid. Året efter fandt hun sin mor – og opsøgte hende. Den dag krakelerede hele hendes verdensbillede.

De stjal min mor er en stærk og dybt foruroligende beretning om en familie, der blev offer for DDRs tvangsadoptioner. En familie,der ikke var alene – tusindvis af børn blev fjernet fra deres forældre, og den dag i dag leder flere end 2000 tyskere efterderes slægtninge. Katrin Behr, der nu er 45, har viet sit liv til at hjælpe forældre og børn med at finde hinanden.

Goodreads | Forfatteren Forlaget | Bogpriser | Amazon  
Tak for bogen, som er fra Arnold Busck. De følgende udtryk er helt, og holdent mine egne.

Allerede fra da jeg læste bagsiden af bogen, kunne jeg se at den her bog vil blive barsk, på mange måder. Det gjorde den også på mange måder. Der er ikke meget at grine over i den her bog, med den historie som vi får fortalt af Katrin. Jeg følger at vi får fortalt en hudløs ærlig historie, fra forfatternes side af. Det må ikke havde været nemt at , genfortælle sin livs historie med sådan en som hun har.

Jeg har altid af en interesse med historier fra tiden, hvor den tid der forgår i anden verdens krig. Jeg kan dog bedst lide sådan nogle bøger som dem her, hvor det er en persons livs historie, som vi får at vide. I stedet for at det er alle mulige information fra en eller anden historie bog.  Jeg blev også til at, starte med grebet om det her barn, og hendes liv. Men jo længere vi kom ind i historien jo mere kedelig fandt jeg den. Specielt fra hendes voksen liv. Jeg kunne godt bare havde brugt en bog, kun fra hendes brandoms liv. Dog kan jeg godt se at det giver en god hele hed. Og det er faktisk også ret spændeden, at læse den sidste del af historien, hvor hun runder den af. på en ret fin måde.

Katrins personlighed kunne jeg forstille mig er ret normal, for sådan et barn der kommer ud for sådan en oplevelse. Jeg kan godt forstå at hun går rundt med de her følser som hun gør. For hvem vil ikke det, når ens mor taget fra en. Dog har jeg svært ved at finde ud af, hvordan hun er.

Det er som om at hun har to personligheder. På den ene side, virker hun til at være den her søde, stille og indelukkede pige. Der bare vil gøre alle tilpas,  som hun møder på sin vej, specielt dem der vil hende det godt. Men på den anden side, har hun en personlighed, hvor hun følger vrede mod alle, stædig og forivret på mange punkter. Dog forstår jeg hende godt på mange punkter, og det er ikke svært at følge med hende, når hun følger, som hun gør.

Hvis man har lyst til at kaste sig ud i en bog, der er fra tiKatrinden, hvor det er fra hvor vi er i DDR tiden. Kunne det her godt være et godt bud. Uden det er en bog, der skal være kedelig, med allemulige tal osv. Nogle gange springer man lidt frem, og tilbage i Katrins. Der skal man lige være med i, hvor det lige er at man er havnet. På mange måder, synes jeg at det her var en spændende og en utrolig rørene bog. Og jeg er glad for at jeg fik læst den.

 photo Untitled-1-1_zpsd5a181ed.jpg

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *