Landskaber fra Dødens metropol af Otto Dov Kulka

 

 

Anmeldes til bøgerForlagetForfatterenGoodreads
Ebib, Bogpriser, Amazon

Forlaget skriver: Som barn blev Otto Dov Kulka sendt først til ghettoen i Theresienstadt og derfra til Auschwitz. Som en af de få overlevende har han brugt hovedparten af sit liv på at studere nazismen og holocaust, men altid har han som historiker holdt den største professionelle distance og objektivitet og pakket sin personlige historie langt væk.

Ikke desto mindre har han været plaget og forfulgt af erindringsglimt, billeder og tanker, som han ikke har kunnet ryste af sig, og i begyndelsen af 1990’erne begyndte han indtale sine erindringer, efterhånden som de vældede frem.

Med udgangspunkt i disse lydoptagelser forener Otto Dov Kulka i Dødens metropol for første gang det personlige og det historiske i et forsøg på at få erindringerne til at give mening. Resultatet er en rystende, til tider poetisk beretning om koncentrationslejrene og om den private mytologi, som han byggede op omkring sine forfærdelige oplevelser.

Han beskriver det børnekor, hvori han var med, og som opførte Beethovens Til Glæden få meter fra Krematoriet i Familielejren. Han fortæller om den uudslettelige, men endelige afsked med sin mor i lejren og om de “mørke pletter” langs med vejen under vinterens dødsmarch. Og midt i al døden og grufuldheden finder Kulka alligevel øjeblikke af uforglemmelig og næsten ubærlighed skønhed. Landskaber fra dødens metropol er et enestående og uafrysteligt forsøg på at forstå sin egen fortid. 

Tak for bogen, som er fra Gads Forlag. De følgende udtryk er helt, og holdent mine egne.

Min mening:
Jeg synes at bogen lyd ret spændende, også blev jeg draget af bogens forside. Så der for sagde jeg ja tak til at anmelde den. Da jeg også synes at det kan være ret spændende at læse om den tid, bogen forgår i. Det gik også rigtig godt i starten, jeg synes at den var spændende. Både det Otto, skrev og de billeder han viste. Detsvære kunne bogen ikke holde mig fanget, og jeg måtte til sidste ligge den fra mig. Den var for lang og kedelig efter min smag. Men jeg er sikker på at sådan en som, min mors kæreste vil elske bogen. Da han er historie fortæller, og kan alt muligt fra den tid. Så jeg tror at det kommer an på, hvem der læser den, og hvilken interesser de har.

Alt i alt synes jeg den var kedelig. Den fangede mig ikke, og jeg havde svært ved at tag mig sammen til at læse den. Dog er jeg som sagt sikker på, at dem der er mere interesseret i emnet, og arbejder med det, sikkert vil finde den spændende. Det var bare ikke noget for mig. Ottos sprog er fint nok, men jeg synes at han springer meget i det, eller kun fortæller sine historier halvt. Hvilket godt kan være træls i lægende. Jeg kan godt mærke at jeg er vandt til at læse fantasy eller ungdoms bøger, så måske var det også det der gjorde, at jeg havde svært ved at blive fanget af den. 

 photo Untitled-1-1_zpsd5a181ed.jpg

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *